A gabonák az egészség és az életerő forrásai, az emberiség egyik legősibb alaptáplálékai. Régen a magyar ember étrendjének gerincét képezték, szinte minden nap a terített asztalra kerültek.
Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük a gabonafélékből készült ételeket. Aki szeretné megőrizni az egészségét, szeretne betegség és fájdalom nélkül élni, annak javasolt a jelenlegi étrendjébe olyan értékes táplálékokat beiktatnia, amelyek között kiemelt szerepet kapnak a hántolatlan gabonafélékből készült fogások.

A gabonák: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica, a búza és a hajdina; amelyek a világ különböző tájain terjedtek el. A köles délről származik, a rizs és a hajdina keletről, a zab északról, a kukorica pedig nyugatról. A búza, az árpa és a rozs jellegzetesen európai gabona.

Kiadványunkban levesek, főételek, feltétek, édességek és pástétomok leírásával nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a mindennapokban változatosan és ízletesen tálaljuk a Nap ajándékait.

Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva 84 tisztán növényi alapanyag felhasználásával készült ízletes étel receptjét adjuk közre, amelyben a főszerep a gabonáké…  

Váradi Tibor

Tartalomjegyzék

A gabonák, a Nap ajándékai    
A gabonák különleges helyzete    
A rizs    
Az árpa    
A köles    
A rozs    
A zab    
A kukorica    
A búza    
A hajdina    
Hasznos tanácsok az ételkészítéshez    
A gabonák vitamin- és ásványianyag-tartalma    
Az egyes gabonafajták jellemzői    
Áttérés a természetes táplálékokra    
Rizs    

Minestrone al pesto    
Rizspelyhes töltött mángold    
Tavaszi rizottó    
Töltött káposzta    
Kínai rizstészta    
Cukkinis, lecsós-barna rizs    
Zöldséges rizsgolyó    
Rakott kelkáposzta    
Vega sushi    
Mákos rizs citromos pácolt tofuval    
Tejberizs    
Rizskocka    


Árpa    

Kelbimbós árpaleves    
Bácskai árpa    
Brokkolis árpaalagút    
Székelykáposzta árpával    
Sólet    
Csípős-zöldséges árpapehely    
Töltött kaliforniai paprika    
Lencsés árpa    
Árpakrémes pohárdesszert    
Mandulás árpakrokett    
Marcipános árparolád    
Tökfasírt árpapehellyel    


Köles    

Tárkonyos, parajos kölesleves    
Kelkáposztás kölesfasírt    
Köleskörözött    
Kölesrezgő    
Kapros köleskrémmel töltött cukkini    
Zelleres, karfiolos kölestál    
Töltött paprika    
Paprikás burgonya kölessel    
Kölesfelfújt     
Ananászos kölespuding karoböntettel    
Hamis túrógombóc    
„Túró” Rudi palacsintája    

Rozs    

Hajdinaleves gombóccal    
Pirított rozsos tészta    
Zöldséges hajdina    
Hajdinás dödölle párolt káposztával    
Cukkinis rozsfasírt    
Rakott hajdina savanyú káposztával    
Rozsos muszaka    
Rozsos apró kifli     
Rozsos kebab    
Rozsos, diós guba    
Hajdinás gofri    
Hajdinadesszert    
Zab    

Brokkolikrémleves    
Kapros, tofus zabpehelygombóc    
Spenótos, tejszínes tészta    
Zabpehelypasztillák    
Zabtörettel töltött tök    
Zabtörettel rakott karfiol    
Hamburger    
Zabropogós    
Töltött alma    
Zöldséges zabtál    
Meggyes, zabos muffin    
Narancsos, gyömbéres zabpehelyszelet    
kukorica    
Indiai kukoricaleves    
Snidlinges kukoricakrémleves    
Fűszeres kukoricanyárs    
Brokkolis kukoricapörkölt    
Polenta pizza    
Kukoricával rakott burgonya    
Tortilla    
Csilis bab puliszkával    
Tofurudak kukoricapehely bundában    
Kukoricakrém     
Mákos kukoricatorta    
Barackos kukoricagombóc    


Búza     

Magyaros algaleves    
Búzadarás finomság    
Kuszkusz pirított tofuval és zöldségekkel    
Rántott zöldségek    
Lasagne (paradicsom nélkül)    
Káposztás lángos    
Hamis vadas szejtánnal    
Kolbászkrém     
Bulgur tabulé    
Szejtánpörkölt tönkölynokedlivel    
Bögrés mákos, diós    
Rakott palacsinta 

A szerző

Napfényes Élet Alapítvány

Napfényes Élet Alapítvány

Alapítványunk non-profit alapon, közhasznú tevékenységet folytat. Célunk az emberek testi lelki- szellemi harmóniájának elősegítése. Ennek érdekében előadásokat, táborokat és tanfolyamokat szervezünk (pl.: Természetes életmód alapjai, Szellemtudomány alapjai és haladó tanfolyam). Váradi Tibor (vallásbölcsész, természetgyógyász) előadásait minden héten több száz ember látogatja, ezekről felvételeket készítünk, és közreadjuk azokat audio kazettákon, DVD-n és CD-n.

A kiadó előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a honlap egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videóanyag stb.) bármilyen formában történő reprodukálása, terjesztése és értékesítése. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.
Bővebben a szerzői jogokról >>

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó cikkek